Miten B12-vitamiini vaikuttaa?

Miten B12-vitamiini vaikuttaa?

B12-vitamiini suojelee normaalia aivotoimintaa ja solujen uusiutumista, joten se taistelee myös aivojen ja kehon ikääntymistä vastaan. B12-vitamiini on eräs tärkeimmistä vitamiineista ihmiselle. Se vaikuttaa punasolujen muodostukseen, hermostoon ja aivojen toimintaan.

Mistä B12-vitamiinia sää?

Tämän vuoksi eläinkunnasta peräisin olevat ruoka-aineet, kuten maksa, munuaiset, liha ovat parhaita B12-vitamiinin lähteitä. Muita huomionarvoisia kobalamiinin lähteitä ovat kananmuna, kala ja maitotuotteet. Kasvikunnan tuotteet eivät sisällä B12-vitamiinia, joten vegaanit eivät saa ruokavaliostaan B12-vitamiinia.

Mistä kasvissyöjä saa B12-vitamiinia?

Luontaisesti kasvissyöjä tai vegaani ei siis saa B12-vitamiinia mistään, mutta eräisiin vegaanituotteisiin on lisätty B12-vitamiinia. Näitä ovat mm. soija- ja kauramaidot sekä jogurtit. Useimmiten kyseisissä tuotteissa on lisättyä B12-vitamiinia 0,38 µg / 100 ml tuotetta.

Voiko B12-vitamiinia saada liikaa?

B12-vitamiini on yleisesti hyvin turvallinen, eikä sitä voi saada liikaa syömällä. Liikasaannin oireet voivat johtua esim. pitkäaikaisen vitamiinipistoshoidon seurauksena. Oireina voi esiintyä puutumista, pistelyä, hermostuneisuutta, uniongelmia, ihottumaa ja närästystä.

Mitä B12-vitamiini tekee?

B12-vitamiini eli kobalamiini on välttämätön vitamiini, joka vaikuttaa aivojen ja hermoston sekä verisuonten toimintaan. B12-vitamiinia tarvitaan veren valkosolujen ja punasolujen muodostukseen, ja yhdessä foolihapon kanssa se osallistuu myös DNA:n muodostukseen.

Kannattaako B12-vitamiinia syödä?

B12-vitamiinin saantisuositus on miehille ja naisille 2 mikrogrammaa vuorokaudessa. Raskauden ja imetyksen aikana saantisuositus on 2,6 mikrogrammaa vuorokaudessa. Suomalaiset saavat sitä yleensä riittävästi ravinnosta. B12-vitamiinia siedetään yleensä hyvin eikä yliannostusta tai sivuvaikutuksia ole kuvattu.

Miksi B12-vitamiini ei imeydy?

B12-vitamiinipuutoksen syyt B12-vitamiini ei imeydy, jos mahalaukku joudutaan poistamaan esimerkiksi syövän vuoksi. Tällöin tarvitaan elinikäinen B12-vitamiinihoito. Myös muiden mahalaukun ja ohutsuolen leikkausten jälkeen suositellaan herkästi B12-vitamiinin käyttöä.

Onko B12-vitamiini vesiliukoinen?

B12-vitamiini eli kobalamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka varastoituu maksaan. Useimmat vesiliukoiset vitamiinit eivät varastoidu elimistöön, mutta B12-vitamiini on tässä poikkeus. B12-vitamiinia saadaan eläinkunnan tuotteista, jonka takia puutostila vaivaa usein etenkin kasvissyöjiä ja vegaaneja.

Paljonko vegaani tarvitsee B12?

Päivittäinen saantisuositus on 2 mikrogrammaa. Kaikki ruuasta saatava B12-vitamiini ei yleensä imeydy. Esimerkiksi Vegaaniliitto suosittelee syömään B12-vitamiinia sisältäviä ruokia sen verran, että niistä kertyy vähintään 3 mikrogrammaa B12-vitamiinia joka päivä.

Voiko vitamiinia saada liikaa?

Maksan, A-vitamiinilla täydennettyjen elintarvikkeiden tai A-vitamiinia sisältävien ravintolisien jatkuva liiallinen käyttö voi aiheuttaa A-vitamiinimyrkytyksen. Erityisesti odottavien äitien tulisi varoa A-vitamiinin liikasaantia.

Mitä vitamiinin puute aiheuttaa?

Jos keho ei saa tarpeeksi tarvitsemaansa vitamiinia, se voi oireilla yllättävällä tavalla.

  1. Väsymys. Väsymys painaa monia työmyyriä, mutta työ ei välttämättä ole ainut syypää.
  2. Vuotavat ikenet.
  3. Näköongelmat.
  4. Hauraat kynnet ja hiukset.
  5. Yllättävä painonnousu.

Onko vitamiinit tärkeitä?

Vitamiinit ovat välttämättömiä elimistön prosessien toiminnalle, ja niillä on vaikutusta muun muassa vastustuskykyyn ja aineenvaihduntaan. Monipuolinen ruokavalio riittää yleensä turvaamaan lähes kaikkien tarpeellisten vitamiinien saannin.

About the Author

You may also like these