Hoe doe je selectief coderen?

Hoe doe je selectief coderen?

Voor het coderen van een kwalitatief interview doorloop je de fases open, axiaal en selectief coderen. Hierbij verbind je bepaalde kernwoorden aan de antwoorden van jouw geïnterviewde respondenten. Op basis daarvan kun je verbanden leggen tussen de verschillende antwoorden en hieruit conclusies trekken.

Wat is een Codeboom?

De codeboom is weergegeven van meest voorkomend naar minst voorkomende codes. De thema’s zijn van links naar rechts op volgorde van relevantie geordend.

Waarom axiaal coderen?

Als alle labels zijn gecreëerd komt de tijd om axiaal te coderen. Dat betekent dat je de labels die je tot nu toe hebt gevonden gaat ordenen, en dat je, waar mogelijk, het aantal labels terugbrengt. Bij het ordenen van labels ga je vooral op zoek naar onderlinge verbanden tussen labels.

Waarom open coderen?

Open coderen. Als eerste begin je met open coderen. Dan ga je dus de teksten doorlezen, en daarna ga je kijken of je bepaalde labels aan tekstfragmenten kan toevoegen. Dit zijn dus labels die ook interessant zijn voor je onderzoek, die te maken hebben met jouw onderzoeksvraag.

Hoe kan je coderen?

Dit proces bestaat doorgaans uit drie stappen:

 1. Open coderen: fragmenten coderen (labels toekennen)
 2. Axiaal coderen: vergelijken van fragmenten met dezelfde code op verschillen en overeenkomsten.
 3. Selectief coderen: concepten uitwerken tot een theorie en zoeken naar uitzonderingen door middel van constante vergelijking.

Hoe kun je coderen?

Leren programmeren in 10 stappen

 1. Vraag jezelf af waarom je wilt leren coderen.
 2. Kies een programmeertaal om mee te beginnen.
 3. Begin klein en heb geduld.
 4. Gebruik de hulp van een app voor kinderen.
 5. Gebruik gratis websites om te oefenen.
 6. Volg een cursus coderen.
 7. Lees gratis boeken over programmeren.
 8. Speel games voor programmeurs.

Wat is een Codeboom interview?

Hierbij worden codes toegevoegd aan de antwoorden van de respondent, waardoor de antwoorden met dezelfde codes samengevoegd kunnen worden tot één categorie. Hierdoor wordt het analyseren van de resultaten makkelijker.

Hoe lang duurt coderen?

Het transcriberen is een uiterst tijdrovend proces om handmatig te doen. Elke minuut audio duurt ongeveer 8 tot 10 minuten om te transcriberen. Je kan dit ook laten doen door een transcribent, maar daar ben je al gauw 100 euro voor slechts 1 uur aan audio kwijt.

Wat is open axiaal en selectief coderen?

Dit proces bestaat doorgaans uit drie stappen: Open coderen: fragmenten coderen (labels toekennen) Axiaal coderen: vergelijken van fragmenten met dezelfde code op verschillen en overeenkomsten. Selectief coderen: concepten uitwerken tot een theorie en zoeken naar uitzonderingen door middel van constante vergelijking.

Hoe te beginnen met coderen?

Wat is open coderen?

Het toekennen van labels aan bijvoorbeeld interviewfragmenten, waarbij je zo dicht mogelijk bij de inhoud van het fragment probeert te blijven.

Wat kun je doen met coderen?

Coderen is een soort computertaal waarmee je bijvoorbeeld een website of een app ontwikkelt. Via de computertaal geef je instructies aan de computer. Aan de hand daarvan wordt de instructie stapsgewijs uitgevoerd. Mist er een stukje, dan werkt het niet.

About the Author

You may also like these