Wat moet je doen als je konijn een kale plek heeft?

Wat moet je doen als je konijn een kale plek heeft?

Niet ieder konijn met kale plekken heeft vachtmijt, het is dus belangrijk om met je konijn naar de dierenarts te gaan mocht hij/zij ineens kale plekken hebben. Er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor je konijn zijn/haar vacht minder goed onderhoud. Bijvoorbeeld tandproblemen of pijn.

Wat moet je doen als je konijn Vachtmijt heeft?

Vroeger moesten we het konijn laten wassen met een vlooienshampoo, echter het is vaak erg lastig om het konijn een aantal weken achtereen te wassen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig de vachtmijten goed bestrijden met een tweemalige behandeling met een pipet met de werkzame stof selamectine.

Hoe ziet mijt eruit bij konijnen?

Het zijn niet-gravende mijten die nét met het blote oog zichtbaar zijn. In het Engels spreken ze ook wel van ‘walking dandruff’ ofwel wandelende roos. Als je een konijn met vachtmijten goed bekijkt dan kun je de mijten zien lopen als kleine huidschilfers (witte stipjes), zeker als je een vergrootglas gebruikt.

Hebben konijnen haaruitval?

Haaruitval bij konijnen komt geregeld voor en hoeft niet direct voor problemen te zorgen. Vaak gaat het om normale haaruitval tijdens de ruiperiode. Wanneer je konijn in de rui is kan het in korte tijd erg veel haren verliezen.

Waarom Haart mijn konijn?

Verharen en de rui bij konijnen Met name tijdens de ruiperiode kan een konijn veel verharen. Buitenkonijnen verharen over het algemeen twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar. Van nature uit is dit zo geregeld vanwege de temperatuurverschillen tussen beide seizoenen.

Heeft mijn konijn mijt?

Wat zijn de symptomen? Bij een konijn met vachtmijt kan het zijn dat het lijkt of de haren erg los lijken te zitten. Ook heeft het konijn last van jeuk en krabt en bijt zichzelf. Hierdoor ontstaan er kale plekken met wondjes op de huid.

Hoe ontstaat schurft op de huid van konijnen?

Een cavia of konijn raakt besmet met een schurftinfectie door contact te hebben met andere besmette dieren. Ook kunnen ze een besmetting oplopen via hooi. Schurftmijten kunnen een lange tijd in het hooi aanwezig zijn, zonder dat je het door hebt.

Hoe krijgen konijnen mijten?

De vrouwtjes leggen eieren en deze kleven vast aan een haar ongeveer 3-4 mm boven de huid. De larven ontwikkelen zich tot poppen en daarna tot een volwassen mijt. Deze cyclus duurt ongeveer 5 weken. Je konijn kan besmet raken met vachtmijt door direct contact met andere besmette konijnen, honden en katten.

Hoelang Ruift een konijn?

De duur van de rui is ook anders bij ieder konijn. Dit verschilt meestal tussen een week en een maand, maar het kan bij sommige konijnen zelfs langer duren voordat de rui voorbij is. Veel konijnen krijgen tijdens de rui kale plekken of worden zelfs helemaal kaal.

Waarom verhaart mijn konijn zo erg?

Hoe lang zit een konijn in de rui?

Dit verschilt meestal tussen een week en een maand, maar het kan bij sommige konijnen zelfs langer duren voordat de rui voorbij is. Veel konijnen krijgen tijdens de rui kale plekken of worden zelfs helemaal kaal.

Hoe vaak is een konijn in de rui?

Konijnen hebben meestal in het voor- en najaar last van de rui, maar kijk niet raar op als je knager drie of vier keer per jaar van vacht verwisselt.

About the Author

You may also like these